Tarih Severler İçin Kitap Seçkisi

Meraklı okurlar için şimdiyi anlayıp dünyayı anlamlandırmanın en etkili yollarından biri olan tarihi araştırma serüveni, Profil Kitap’ın eşsiz seçkisiyle artık daha zevkli. Birbirinden önemli eserlerin yer aldığı bu seçkiyle kimi zaman Osmanlı döneminde savaş meydanlarında koşuşturacak, kimi zaman günümüze şekil veren tarihî figürlerin yaşamlarına tanık olacaksınız. Ekonomik yapıdan siyasal düşünceye, kültürel kodlardan manevi yaşantıya bir toplumu anlamak için gereken ne varsa bu kitaplarda bulabilirsiniz. 

Hem estetik yönü hem de teknik detaylarıyla büyüleyen tarih kitaplarıyla tanışmak için Profilkitap.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Halil İnalcık’ın Merceğinden Osmanlı / Halil İnalcık

İslam’ın “ehl-iz-zimme” hukuku idaresinde koruma, Rum Ortodoks rahiplerinin ayrıcalıklarını tanıma, Osmanlı egemenliğinin hızla yayılış sırrını açıklar. İslam devletinin egemenliğini kabul eden gayrimüslimler, “zımmî” haklarını kazanır, onların canını malını himaye ve dinini serbeste icra devlet için dinî bir borçtur. Osmanlılar bir yeri zorla fethe girişmeden önce üç kez teslim önerisinde bulunurlar, kabul edilirse amân verirler, şehirlere “amân-nâme” veya “ahdnâme” ile güvenceler tanırlardı.

Halil İnalcık’ın Merceğinden Osmanlı, İnalcık hocanın farklı ders, yazı, açılış konuşması, söyleşi ve sempozyumlarından derlenen metinlerden müteşekkil bir çalışma. Bu çalışmada bir asırlık ömrüne 300’ü aşkın akademik makale ve 25 kitap sığdırmayı başaran üretken tarihçi İnalcık’ın gözünden Osmanlı’yı tanıyacaksınız.  Ekonomi, gastronomi kültürü, politika, gelenek görenek, sosyal doku ve dini konularda Osmanlı imparatorluğu dönemindeki halklarının yaşayışını öğrenecek; Osmanlı Devleti’nin gaza politikasına, diğer ülkelerle olan diplomatik ilişkilerine ve ekonomik kurumlarına yakından bakma fırsatı bulacaksınız.

Doria ve Barbaros / Jurien De La Graviere

Bir son­ra­ki yıl Ge­li­bo­lu kar­şı­sın­da Ve­ne­dik­li­ler bir kez da­ha ye­nil­gi­ye uğ­ra­mış­lar­dır: yir­mi dört ka­dır­ga­dan on al­tı­sı Ce­ne­vizli­le­rin eli­ne geç­miş­tir. Mi­lan de­re­be­yi Mat­teo Vis­con­ti’nin ara­cılı­ğıy­la 1299’da ba­rış an­laş­ma­sı ya­pı­lır. Ye­ni bir asır baş­la­ya­cak­tır; Dan­te’nin ölüm­süz bir dil hâ­li­ne ge­ti­re­ce­ği taş­ra ağ­zın­da şi­iri­ni ya­za­ca­ğı asır. Ne bü­yük ih­ti­şâmlar, ne bü­yük ha­yâl kı­rık­lık­la­rı, ne bü­yük sı­nav­lar bek­le­mek­tey­di İtal­ya’yı bu yüzyıl için­de! 

Ünlü Fransız amiral ve denizci Jurien de la Graviére’nin kaleme aldığı bu eser, Akdeniz’de gerçekleşen Osmanlı denizcilik faaliyetlerini esas alır. Bu sürükleyici kitapta, Graviére, Akdeniz’in zaman içinde nasıl bir Osmanlı gölü hâline geldiğini tüm ayrıntılarıyla anlatır ve Avrupa’da gerçekleşen fetihlere değinir.

Kitapta Oruç Kaptan, Hızır Reis gibi pek çok önemli denizcilik önderi yer alır. Kitap aynı zamanda yeryüzünde yapılmış en geniş çaplı deniz savaşlarından olan Preveze Deniz Savaşı’nı ve öncesini inceler. Tarihin gizemli yanlarını keşfe çıkmak için sürükleyici bir kitap olan Doria ve Barbaros’u okuyabilirsiniz.  

Mağluplarla Beraber / Georges Remond

Burada yaşayıp da Türklerle temasta bulunan ve onların neredeyse tamamının asil ve yüce kalpli insanlar olduğunu gören hiçbir Fransız yoktur ki, böyle bedbaht bir milletin intikamını almasını ve yükselmesini arzu etmesin.

Mağluplarla Beraber, Fransız gazeteci, yazar ve savaş muhabiri Georges Remond’un Türklerin katılım gösterdiği birtakım savaşlara yönelik izlemlerinden oluşuyor. Birinci Balkan Harbi dönemini kapsayan 1912 Ekim ayı ile 1913 Mayıs ayları arasında Vize, Çatalca, Kırklareli, Lüleburgaz gibi bölgeleri geziyor. Trablusgarp’a gidip Kuzey Afrika’da yaşanan çatışmalarla ilgili notlar tutuyor. Burada yaşanan savaşların dramını, cephenin ardını, milletlerin birbirine olan bakışlarını da gözlemleyerek satırlara aktarıyor. Siyasi çalkantılar, bulaşıcı salgın hastalıklar, kıtlıklar ve diğer pek çok trajediyi de notlarına ekliyor. Böylece kitabı okurken sadece bir savaş raporu okumuş olmuyor, yazarın hislerini de yakından tanıyoruz. 


Türk Tarihi / Giovan Maria Angiolello

Türk Beyi’nin İstanbul’da kalan oğlu Cem Sultan, 40 gün babasından haber alamadı. Kendisine Türk ordusunun büyük yenilgiye uğratıldığı ve herkesin öldüğü söylendi. Cem Sultan söylenenlere inandı ve yanındaki vezirlerin her tavsiyesine itaat etti.

Tarihî Türk eseri Historia Turchesca’nın tanınmış yazarı Angiolello, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, imparatorlukla ilgili önemli notlar kaydetmiş bir tarihçidir. İstanbul’da on yıldan fazla süre kalan yazar, şehrin Osmanlı egemenliğine geçişinden sonraki durumu anlatan ilk yabancılardandır. Fatih Sultan Mehmet dönemine dair bir eserde, gözlemci olarak sarayın iç işleyişini, taht mücadelelerini, kanlı savaşları, devlet yapısını ve ordu sisteminin ayrıntılarını anlatması, Angiolello’nun eserine büyük bir önem kazandırmıştır.

Masada Kaybedilen Vatan / Ahmet Anapalı

Türkiye’nin, daha doğrusu Lozan’daki Türk heyetinin vaziyeti ve diplomatik beceriksizliği, müttefik devletlerin işine geliyordu gelmesine ama, bu durum onların işini rahatlatmaya yetmiyordu. Zira müttefik devletler kendi aralarında çekişme ve sürtüşme halindeydi. Lozan’da masanın aynı tarafında oturan müttefik ülkeler esasında aynı şeyi düşünmüyorlardı ve üstelik aralarında bir ittifak da yoktu.

Lozan hezimet miydi zafer mi? Bu soru pek çok tarihçi ve uzman tarafından sorulmuş ve buna farklı cevaplar verilmiştir. Ahmet Anapalı’ya göre diplomatik görüşmeler için Lozan şehrine giden heyette, İsmet İnönü hariç hiç kimse bu antlaşmanın zafer olduğunu düşünmemektedir.

Masada Kaybedilen Vatan, Türkiye Cumhuriyeti’nin güncel sınırlarını çizen antlaşmanın olumlu ve olumsuz taraflarını mercek altına alıyor. Ahmet Anapalı’nın tarih perspektifinden kaleme alıp detaylı bilgileri derlediği inceleme kitabı, zaman zaman siyasal arenaya da taşınan Lozan tartışmalarına nokta koymayı amaçlıyor.

Fatih’in Rüyası / Mustafa Armağan

Hüner bir şehr bünyad eylemekdür

Reaya kalbin abad eylemekdür.

Yani, marifet, bir şehir kurmak kadar onda yaşayanların kalbini de imar etmektir.

Mustafa Armağan’ın Fatih’in Rüyası isimli tarih çalışması, Osmanlı İmparatorluğu’nun büyük hükümdarı II. Mehmet’in, yani Fatih Sultan Mehmet’in hayatına odaklanır. Kitap, Fatih’in İstanbul’u fethetme hedefi ve bu hedefi gerçekleştirmek için verdiği mücadeleyi anlatır. Kitap aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet’in kişisel hayatına ve dönemin Osmanlı İmparatorluğu’na dair önemli detayları da okurlara sunar.

Börü Budun / Atilla Akar

Tarih çözülmeyi bekleyen gizemlerle, kendine has şifrelerle doludur. O yüzden destanlar bütün gerçek dışı görünüm ve üsluplarına rağmen çekirdeklerinde bir başka gölgelenmiş gerçeğe yaslanırlar. Bizim buradaki gerçeğimiz ise o kavmin derin iradesinin bir damar olarak her daim mevcudiyetidir.

Atilla Akar’ın Börü Budun isimli çalışması, Türk milletinin tarih boyunca yaşadığı göçleri, savaşları, kuruluş aşamalarını ve yükseliş dönemlerini satırlara taşıyor. Türk milletinin tarih sahnesindeki önemli dönemlerini, bu dönemlerdeki liderlerlerin yönetim anlayışını ele alan kitap, Türklerin tarihine dair çok yönlü bir bakış açısı sunuyor. Börü Budun, Türk kültürünü derinliklerine inmek isteyenler için tatmin edici bir referans kaynağı.