Gülümsemenin Kitabı

Shakespeare, “Gülümsemelerde hançerler görüyorum,” der haklı olarak, hançerler hakimiyet kurmak isteyen gülümsemelerde saklıdır.

Edebiyat dünyasında okurları kendilerini keşfetmeleri üzere bir yolculuğa çıkaran, kalbinizi ve zihninizi fethetme gücüne sahip bazı eserler vardır. Isabelle Crouzet’in  Gülümsemenin Kitabı da işte bu etkileyici yapıtlardan biri. Gülümsemenin Kitabı, hepimizin gün boyu sık sık yaptığı bir edimin gerçek anlamının peşine düşüyor: Gülümsemek. Tebessüm etmek, bıyık altından gülmek, kahkaha atmak… Her birinin farklı bir duygusu var.

Gülümsemenin arkasında yatan gizemi açığa çıkarmak için yola koyulan yazar, içten bir gülümsemenin insan hayatında yaratabileceği derin etkiyi gözler önüne seriyor. Gündelik hayattan örneklerin kişisel anekdotlarla iç içe geçtiği bu eser psikoloji, nörobilim ve sosyoloji gibi farklı disiplinlerden besleniyor. İçgörülerini kusursuz bir biçimde aktaran yazarın temel amacı ise modern dünyada unutulmuş olan gülme eyleminin önemini okura hatırlatmak.

Eserin en belirleyici özelliklerinden biri de yazarın kişisel gözlemleri aracılığıyla okurla kurduğu bağdır. Yazarın hikâyeleri anlatış biçimi, okuyucuların onun deneyimleriyle ilişki kurmasına ve kendi yaşamlarıyla paralellikler kurmasına olanak tanıyor. Kitaba bir dostla sohbet ederken yazılmış havası katan Crouzet, bu şekilde okurla arasındaki duvarları yıkmayı başarıyor.

Gülümsemenin Kitabı toplam 16 bölümden oluşuyor. İlk bölüme ‘’Gülümseme bir Fransız icadıdır, yani neredeyse’’ cümleleriyle başlayan yazar, eserini ‘’Yarın Bize Gülümsüyor’’ bölümüyle kapatıyor. Eser boyunca Crouzet, gülümsemenin hakkını verdiğimizde bu mimiğin hayatımızda nasıl köklü değişimler yapabileceğini anlatıyor.

“Rüzgârın yönünü kendimize doğru çevirmenin bir kahkaha krizinden geçtiğini asla unutmadım. O zamandan beri, işler ters gittiğinde kendi kendime fısıldayabilmek için hep zulamda komik bir şeyler sakladım.”

Crouzet, gülümsemenin refahımız üzerindeki etkisine ışık tutmak için psikolojik tespitlerini paylaşıyor. Bu tespitler sayesinde, duygularımız ile gülümseme eylemi arasındaki derin bağ ortaya çıkıyor. Yazar, basit bir gülümsemenin hayatımızı ve etrafımızdakileri mutlu etmek için başvurabileceğimiz önemli yollardan biri olduğunu hatırlatarak ruh halimizi daha iyi hâle getirip başkalarıyla içten bağlar kurmak için küçük bir tebessümün bile ne kadar etkili olabileceğine değiniyor. 

Kitabın beslendiği alanlar arasında nörobilim de var. Yazar, gülümsemenin beynimiz üzerinde neden bu kadar derin bir etkiye sahip olduğunu açıklamak için nörobilme başvuruyor. Kitap, küçük bir gülümsemeyle tetiklenen, doğal bir şekilde iyi hissetmemizi sağlayan kimyasallar ve endorfinler hakkında da detaylı bilgiler içeriyor. Crouzet, bu nörokimyasalların genel sağlığımızı, bağışıklık sistemimizi nasıl etkilediğini ve ağrıları nasıl hafifletebileceğini detaylı açıklamalarla ortaya koyuyor. Nörobilimden elde edilen veriler, sadece gülümseyerek bile vücudumuzdaki bir dizi olumlu süreci başlatabileceğimize işaret ediyor.

Gülümsemenin Kitabı, kahkaha atmayı unutan toplumun karşılaştığı zorlukları vurgulamayı amaçlayan bir kitap. Eser aynı zamanda, yaygınlığı gün geçtikçe artan kronik stres, kaygı ve depresyona işaret ederek gülmenin dönüştürücü gücünü hayatımıza hangi yöntemlerle dahil edebileceğimizle ilgili ipuçları veriyor. 

“Gülümseme gülümsemeyi, kendine güveni ve iyi bir ruh halini çağırır. Hayata pozitif bir biçimde bakma tercihimiz, daha güçlü sosyal bağlar inşa etmemize yardımcı olur; bu da bize zor zamanlarımızda gereken desteği almamızı sağlar.”

Isabelle Crouzet, kitabın bazı bölümlerinde bireysel olanın da ötesine geçerek gülümsemenin sosyolojik sonuçlarını inceliyor. Bir gülümsemenin sosyal ayrımları nasıl aşabileceğini, olumlu etkileşimleri nasıl teşvik edebileceğini ve farklı topluluklar arasında bir birlik duygusu yaratabileceğini gösteriyor. Gülmeyi irdeleyen Crouzet’in amacı, insanlığa şefkatli bir dünyayı yaratacak güce sahip olduğunu hatırlatmaktır.

Isabelle Crouzet Kimdir?

Isabelle Crouzet, kariyerine bir çevirmen olarak başlar. Ağırlıklı olarak denemeler olmak üzere İngilizceden Fransızcaya tercüme ve uyarlamalar yapan Crouzet, edebi hassasiyetini bu süreçte kazanır. Yazarın birbirinden farklı konulardaki kapsamlı bilgisi ve dinmeyen merakı, kariyerinin şekillenmesinde çok önemli bir rol oynar. Tarih, psikoloji, nörobilim alanındaki çevirilerde uzmanlaşan yazarın yayımlanmış birçok kitap çevirisi de bulunuyor.

Crouzet’in olağanüstü yazma becerilerinin yanı sıra hem İngilizce hem de Fransızca dillerine hâkim olması, seçtiği alanda mükemmel işler ortaya çıkarmasını destekleyen önemli bir faktör. Karmaşık konuları derinlemesine inceleme yetisiyle metinlerarası bir köprü kuran Crouzet, Gülümsemenin Kitabı ile çevirmenliğin yanı sıra bir yazar olarak da rüştünü ispatlıyor.