Felsefe Kitapları

Felsefe kitapları, insana düşünsel yolculuğunda eşlik eden önemli kılavuzlardır. Yaşamın anlam, amaç ve nedenleri üzerine yoğunlaşan çeşitli tefekkür biçimlerinin filizlenmesini sağlayan felsefe kitaplarının, verdiği haz daima bambaşka hissettirmiştir. Birbirinden nitelikli ve tatmin edici felsefe kategorisindeki eserleri Profilkitap.com’da bulabilirsiniz. İşte Profilkitap’ın web sitesinde yer alan felsefe kitaplarından bazıları.

Prozac’ı Bırak Platon’a Bak – Lou Marinoff

Yuva size gizli güdüler olmaksızın bir insan olarak ilgi duyulan, siz olduğunuz için değer verilen yerdir.

Pek çok inceleme dergisi tarafından övgüyle bahsedilen Prozac’ı Bırak Platon’a Bak, felsefenin terapötik yönüne odaklanan iyileşme temelli bir çalışma. Kitap, ölüm gerçeğiyle yüzleşmekle hayatı daha anlamlı ve yaşanılır kılmak arasındaki boşlukları doldurmanıza yardımcı olmaya çalışıyor. Kitaptaki düşünceler, Uzak Asya’nın bilge Yi Çing ilkelerinden, Danimarkalı egzistansiyalist Kierkegaard’ın kaygı kavramına kadar pek çok farklı felsefe otoritesinden gücünü alıyor.

Prozac’ı Bırak Platon’a Bak, terapist fiyatlarına veya yorucu ilaç tedavilerine mahal bırakmadan kendi anlamınızı yeniden inşa etmenizi teklif ediyor. Prozac’ı Bırak Platon’a Bak, bir sorunla karşılaştığınızda, herhangi bir ilişkiyi sürdüremediğinizde veya hayat tarzınızı değiştirmek istediğinizde başvurabileceğiniz bir rehber.

Felsefi Akıl Oyunları – Robert Zimmer

Felsefe çözülmemiş ne kadar soru ve problem varsa hepsini içinde barındırır. Düşünmenin yükten ziyade keyif olduğu; sadece çapraz bulmacalarla değil insanın varoluşunun esas bilmecesiyle de ilgilenen kimseler için problemler bulunmaz sportif bir meydan okuyuştur.

Felsefenin işlevi nedir? Gündelik hayatta felsefe ne işe yarar? Sürekli sorulan meşhur soruların yanıtları bu kitabın içinde sizleri bekliyor. Peki, neden pek çok insan daha önce eline bir felsefe kitabı almasına rağmen ya hiçbir şey anlamamış ya da çok az şey anlamıştır?

Felsefi Akıl Oyunları bu noktada felsefenin anlaşılmaz, kullanışsız, karmaşık ve kibirli bir uğraş olduğu sanısını yıkmayı amaçlıyor. En temel kavramları “Felsefe 101” prensibiyle açıklıyor ve felsefenin önemli soru(n)larını anlaşılır kılıyor. Felsefeye giriş mahiyetindeki bu kitap sayesinde felsefeyle ilgili kavramlarla korkmadan tanışabilirsiniz. 

Kendini Bilmek – Michel Foucault

Var olduğumuzu keşfetmemiz çok üzücüdür, ama artık yapacak bir şey yoktur. Bu keşfe “İnsanın Düşüşü” deniliyor.

Kendini Bilmek, Michel Foucault’nun epimeleia heautou (kendine yönelme) adlı çeşitli Platoncu kavramları açıklayacak bir kitap oluşturma fikrinden doğmuştur. Eser, kitap fikrinin ilk sinyallerini ve ön izlemelerini vermeye başladığı Vermont Üniversitesi’ndeki Kendini Biçimlendirme Teknikleri Semineri’nin kaydedilmiş bir bölümünü içermektedir. 1982 yılının sonbaharında verilen bu derslerde benlik ve özne-iktidar kavramları postyapısalcı bir çerçevede etraflıca ele alınıyor.

İnsan Türü – Timothy Morton

Duyarlılık, ekolojik etik ve politika için çok iyi bir haberdir. Dokunabilirim. Düşünmek de başlı başına dokunmak ve dokunulmaktır, tam bir metafiziksel varlığın garantisi değil, beni rahatsız eden, beni tatmin eden veya beni inciten rahatsız edici bir titreme gibi.

Felsefe tarihinde, özellikle varoluşçulukta sıklıkla üzerine düşünülen “insan gerçeği” tam olarak nedir? İnsan olmak ne anlama gelmektedir? Timothy Morton bu hiç eskimeyen, çetrefilli ve bir o kadar kadim soruya bir yanıt vermeye çalışıyor. Soruya siyasal düzlemde yanıt veren yazara göre, insan olmak demek diğer canlılarla -insan olmayanlarla- saygı çerçevesi içinde yaşayabilmek demektir. İnsan olmayanlar ile dayanışma içinde olmak ve diğerkâm bir düşünceyi benimsemekse bu sürecin bir parçasıdır. 

İnsan Türü, insanlık politikalarını sorgulayan, ekolojiyi yeniden değerlendiren ve kötücül devasa şirketlere köklü bir eleştiri yönelten Morton’un okuru sorgulamaya ve düşünmeye iten derinlikli eseridir. 

Felsefe Yapma Sanatı – Bertrand Russell

Sürekli olarak çıkarımlar yapmakta ya da çıkarımları kabul etmekteyiz ve bunlardan çoğu ilk bakışta ikna edici görünmelerine rağmen aslında geçersizdirler. Geçersiz çıkarıma dayanarak eylemde bulunduğumuzda olasılıkla amaçlarımızı gerçekleştirmekte başarısız olacağız. Siyaset ve ekonomideki akıl yürütmelerin çoğu hatalıdır.

Felsefe Yapma Sanatı, analitik felsefenin kurucularından Bertrand Russell’ın II. Dünya Savaşı esnasında kaleme aldığı denemelerden oluşuyor. Denemeler büyük oranda doğru bilginin edinilmesi, felsefe yapmanın incelikleri ve doğası gibi merak edilen temel konuların üzerinde duruyor. Sorgulama mekanizmasının ve mantık kurma becerisinin derinliklerine inen Russell, bir yandan da toplumsal ve kültürel eleştirilerde bulunuyor.

Eğitim Üzerine – Aristoteles

Olimpiyatlarda tacı kazananlar en yakışıklı ve en güçlü olanlar değil fakat fiilen yarışanlardır; çünkü galip gelenler onların arasından çıkar. Benzer şekilde hayatın güzel şeylerini kazananlar da doğru davrananlardır.

Aristo’ya göre insan, kusurlu ve eksik bir varlıktır. Onun olgunlaşması ve kemale ermesi içinse esaslı bir eğitime ihtiyacı vardır. Ona göre eğitim, spekülasyonlarla ilerleyen bir alan değil; pratik ve bilimsel bir sanattır. Öte yandan eğitimin kişisel alanı aşan bir yanı da söz konusudur. Batı felsefesinin en bilinen isimlerinden Aristo’ya göre o yön de şudur: Toplumun, daha doğrusu kentin (polis) refahı için uygun insan olmak.

Aristo’nun çeşitli yazmalarından derlenen Eğitim Üzerine, sağlıklı bir eğitimin amacını ve “nasıllığını” izah eden, eski olmasına rağmen güncelliğini koruyan bir çalışma.

 

Aşk Nedir Sokrates? – Nora Kreft

İdeaları doğumumuzdan önce biliyor olmamız fakat o zamandan itibaren unutmuş olmamız. Aşık olduğumuzda da ideaları belli belirsiz hatırladığımızdaki o olağan dışı durumdayızdır.

Nora Kreft, bu yapıtında tarihteki çeşitli filozoflarla hayalî bir tartışma gerçekleştiriyor. Filozofların bir masa etrafında buluşup aşkın “ne” olduğunu sorguladığı bu kurguda düşünürlerin bakış açılarını daha yakından tanımak mümkün oluyor. Kimi filozofun tutku kimisinin ise insanı aşan bir duygu olarak tarif ettiği aşk, sorgulanmaya değer bir kavram haritası ile okurla buluşuyor. Üstelik Aşk Nedir Sokrates? bu sorgulamayı dünyaca ünlü filozofların aşka yaklaşımları aracılığıyla gerçekleştiriyor.

Eleştirel Düşünmenin Yolları – Antony Flew

Eleştirel Düşünmenin Yolları, edindiğimiz bilgileri rasyonalize etmek ve süzgeçten geçirip anlamlı kılmayı öğreten bir inceleme. Kitapta herhangi bir siyasal, manevi ya da felsefi önermenin nasıl doğru şekilde temellendirilebileceğini anlamamızı sağlayan metotlar mevcut. Bu çalışmada Flew; çelişik iddiaları, muğlak önermeleri, delilsiz akıl yürütmeleri öğretiyor ve tüm bunları birbirinden nasıl ayırt edeceğimizi ustalıkla gösteriyor. Eleştirel Düşünmenin Yolları ile safsatasız, mantık hatasından uzak ve duru bir şekilde düşünmek mümkün.

Felsefe Kitapları Profilkitap.com’da

Ufuk açan, düşündürücü ve okura yeni dünya görüşleri kazandıran felsefe kitaplarıyla Profilkitap.com’da tanışın. Çeşitli filozofların yazdığı veya filozoflar üzerine yazılan yetkin felsefe kitaplarını web sitesinden kolayca temin edebilirsiniz.