Fransız felsefeci ve yazar Tristan Garcia’nın 2008 yılında yayımlanan romanı 7 (Yedi) ölümsüzlük, gençleşme, militanlık gibi konular ekseninde modern çağı anlatan fantastik bir hikâyeyi okuyucuyla buluşturuyor.
İnsan, varlığının ikinci yarısını, ilk yarısını savunarak geçirir. Gençken, dünyanın yaşlanmasını önlemek isteriz. Yaşlandığımızda tek yapacağımız şey, onun genç olmasını yasaklamaktır. Kıskanırız. Ömür uzar, beraberinde melankoli de artar. Çocukların tek acelesivardır, o da büyümektir. Ya yetişkinleri gördünüz mü hiç?
Bağımsız bir araştırmacı olan Emilien kimlik ve halüsinasyon arasındaki bağlantıyla ilgili araştırmalar yapmaktadır. Beyinde yaşların sırasını değiştirip insanın kendisine dair hissini dönüştüren bir madde keşfedince araştırmalarını derinleştirir. Emilien, insan algısının zeminini radikal bir şekilde dönüştürüp kimliğe dair henüz bilinmeyen bir varyasyon ararken, arkadaşları da ona bu sıra dışı yolculuk sırasında eşlik eder. Emilien, Laurianne ve Milan bu çalışmaları sürdürebilmek için zaman zaman yasa dışı yöntemlere başvururlar.
İsmini “Zaman Makinesi” veya “Zaman Kapsülü” koyduğu bu icat, zaman içinde yolculuk yapan bir makine değil, analog bir şekilde insan beyniyle çalışan bir yazılımdır. Belleği baypas etmekle ilgili olan bu buluş, insanları o anki vücudunun içinde geçmişteki versiyonlarına götürmektedir.
Yaşlıların geçmişlerindeki coşkulu yıllara dönmek için denedikleri bu yöntem; öğrenciler, militanlar, alternatif tarzda takılanlar, ucubeler, meraklılar, mutfakta sunulan hizmetler karşılığında müşterilerin arasına karışanlar ve bu deneyimi yaşamak isteyen diğer insanlar tarafından heyecanla karşılanır.
Peki zamanın içinde böylece dolaşmak, insanların günlük hayatındaki gerçek versiyonlarını nasıl etkileyecektir? İşte bu sorunun cevabı, bu buluşun sahibinin de cevaplayamayacağı kadar karmaşıktır.
Kapitalizm nedir? Mutsuzluk endüstrisidir. Çocuk olduğumuzda size bunun bağımsızlığa ve para sahibi olmaya giden yol olacağını vadederler; kitap okuruz, bize en büyüklerin hayatını allayıp pullayan şarkılar söylenir. Ama büyüdüğümüzde aslında hiçbir şeyin gençlik kadar değerli olmadığını açıklarlar. Her şey bitmiştir. Ve bize geçmişi anımsatan müzikleri dinlemeye, filmleri izlemeye başlarız. Kültür, gençlerin biraz deneyim, yaşlıların da bir nebze masumiyet satın almaları için yapılan bir ticarettir.
Modern çağın, yeni medyanın ve post modern akımların etkisiyle değişen toplumsal normlarını; yaşlanma, ölüm korkusu, haz ve gerçeklik duygusu üzerinden ele alan 7 (Yedi) insanın zamanla olan gülünç kavgasını eleştirel bir dille aktarıyor. Fantastik unsurları, sade ve akıcı bir üslupla birleştiren Tristan Garcia heyecanlı bir okuma deneyimi sunuyor.
Tristan Garcia İmzalı 7 (Yedi) Romanı Profil Kitap’ta Klasik eserlerden modern anlatılara pek çok kitabı okuyucuyla buluşturan Profil Kitap, Tristan Garcia’nın felsefeyle edebiyatı harmanladığı çok sevilen romanı 7 ile sizlerle. Kurmacanın sınırlarını keşfedeceğiniz özel bir edebiyat yolculuğu için Profilkitap.com adresini ziyaret edebilirsiniz.